
Abundenta informațiilor care ne înconjoară din diferite direcții și prin numeroase mijlocește de comunicare, ne obliga să adoptăm o atitudine selectiva fata de acestea, și sa ne concentrăm atenția și efortul asupra a ceea ce este cu adevărat important. Dar ce este cu adevărat important? Cu toții avem liste de priorități, și bine ca este așa, acestea ne ajuta sa functionam și să ne desfășurăm activitățile zilnice într-un mod eficient. Timpul este limitat, capacitatea noastră de procesare a informației la fel și atunci trebuie sa fim selectivi. Ne concentrăm pe ce este urgent, pe ce este important și pe ce ne face plăcere…..și restul lăsăm pentru mai târziu. Problemele apar de cele mai multe ori când nu mai avem timp sa ne ascultăm pe noi înșine și ceea ce ne transmite propriul corp. Și, dacă începem prin a ignora inițial informațiile pe care organismul nostru ni le furnizeaza, ajungem cu ușurință la incapacitatea de a mai auzi și înțelege ce are de spus, oprind în timp comunicarea efectiva cu cel mai important și valoros bun pe care îl deținem, propriul corp. Iar când e vorba de alimentație, propriul corp este cel mai bun expert. Persoanele care au o relație sănătoasă cu mâncarea sunt cele care nu si-au pierdut abilitatea de a asculta ce la spune corpul lor și a ii urma indicațiile. De cele mai multe ori, mâncatul excesiv reprezinta efectul unui deficit de comunicare reala și limitarea la o comunicare superficială, redusă la termeni de „plăcere” și „gust”. Mancarea este cel mai la îndemână și, credem noi, mai puțin nociv, instrument cu care ne putem acoperi emoțiile. Toate emoțiile negative se estompează în fața unei mese savuroase și parcă grijile par mai îndepărtate. În plus, mâncarea nu face rău. Nu? Răspunsul e : Poate sa facă rău atunci când e folosită pentru altceva decât pentru a hrăni corpul și când aceasta devine un obicei și un răspuns automat al nostru la problemele emoționale. Psihoterapia cognitiv-comportamentală urmărește crearea de legături sănătoase între cognitii, emoții și comportamente alimentare, care sa poată fi menținute pe termen lung în scopul susținerii stării de sănătate fizică și mintală.